Na co myslet při výběru vyhlídkového letu?



Rozhodli jste se, že podniknete výlet napříč oblohou, ale stále ještě váháte, která varianta je pro vás ta správná? Možná jste se při výběru setkali s příliš velkým počtem možností, mezi kterými je potřeba se při výběru vyhlídkového letu rozhodnout. Rádi vás jimi provedeme.

Po jakém výhledu toužíte?

Výběr vyhlídkové trasy přímo souvisí s časem, který strávíte ve vzduchu. Je tedy důležité myslet na to, co chcete paluby letounu pozorovat, a jestli je vám příjemnější kratší nebo naopak delší doba letu. Standardně nabízené lety trvají maximálně hodinu, ale rádi s vámi poletíme i déle. Během hodinového letu se můžete podívat kamkoliv v rámci jižní Moravy. Váš let tak může směřovat například nad hladinu Vranovské přehrady a nad hrad Bítov. Zvolit můžete i trasu nad Brnem a Pálavou nebo si užít výhled na Pálavu a soutok Dyje a Moravy, který tvoří pohraniční cíp mezi Českou republikou, Slovenskem a Rakouskem. Během jednoho letu tak, alespoň na malou chvilku, navštívíte vzdušné prostory tří zemí.

V případě, že vás láká prohlédnout si z ptačí perspektivy Brno, určitě vás nezklame 20 minut trvající let. Během něho se z Tuřan dostanete nad Brněnskou přehradu a hrad Veveří, nebo nad Velkou cenu. Na celé Brno je ideálních 30 minut, 45 minut dlouhý let vás pak zanese nad zvlněnou krajinu Pálavy. Jako na dlani tak uvidíte okolí Pavlova, Lednice nebo Svatý Kopeček. Výhledy je možné také kombinovat, během jednoho hodinového letu si můžete prohlédnout jak Brno, tak Pálavu. Už při rezervaci letu se s vámi domluvíme, kam byste si přáli letět a společně tak naplánujeme vaši ideální trasu. Pokud by náhodou došlo k situaci, že váš voucher na požadovaný let nestačí, nemějte strach – nabídneme vám prodloužení letu. Tato nabídka platí, ať už se rozhodnete pro let letadlem nebo vrtulníkem.

Ve dne nebo v noci?

Ano, i v tomto případě máte na výběr. Zatímco při tradičních letech během dne si můžete nerušeně prohlédnout krajinu pod vámi, noční lety mají zase svoji nenahraditelnou atmosféru. Týkají se pouze letadel a od těch denních se liší také délkou letu. Rozhodnout se můžete pro let, který trvá 20 minut, osvětlené Brno si pak můžete prohlédnout i během 30 minut dlouhého letu. A v období konání oblíbené události Ignis Brunensis, kdy se noční obloha nad Brnem rozzáří barvami ohňostrojů, si můžete zvolit 35 minut dlouhý let. Během něj máte možnost si ohňostroje vychutnat ze zcela nového pohledu.

Bezpečnost na prvním místě

Při výběru vyhlídkového letu se pokuste vyhnout letům za sdílené náklady. Tato možnost totiž zpravidla bývá nabízena soukromými piloty, držiteli licence PPL a lákat vás může především nižší cenou. V takovém případě pilot nedisponuje licencí umožňující mu provádět lety za úplatu. U letů za sdílené náklady tedy hrozí, že se ocitnete v rukou méně zkušeného nebo patřičně nekvalifikovaného pilota.

Komerční lety, nebo také lety za úplatu, mohou provozovat piloti, kteří dosáhli licence obchodního pilota (CPL – Comercial Pilot Licence), případně jsou držiteli oprávnění dopravního pilota (ATPL – Airline Transport Pilot Licence).

Sami vidíte, že možností je mnoho a je toho hodně co promyslet. Máte už jasnější představu o tom, která varianta vyhlídkového letu je pro vás ta pravá? Pokud ještě stále váháte, nebo se vám jich zamlouvá více, nemusíte mít strach. Na palubě vás rádi uvidíme i opakovaně.