Kdy podniknout zážitkový let?



S námi vzlétneme do oblak z mezinárodního letiště Brno – Tuřany, kde je zajištěn celoroční provoz. Jaké jsou ale hlavní rozdíly mezi lety v létě a v zimě? Pokud zrovna přemýšlíte nad termínem vašeho následujícího letu, je náš článek pro vás ten pravý.

Zima je klidnější

Chtěli jste někomu blízkému udělat k narozeninám radost vyhlídkovým letem, ale slaví je uprostřed prosince? Možná budete zaskočení, ale vyhlídkové lety u nás běžně probíhají i v zimních měsících. Jejich průběh je dokonce mnohem klidnější než v létě.

Teploty v zimě jsou sice nízké, zato stálé a nedochází tak k velkým projevům termiky. Během léta je země pod vámi rozpálená, což platí zejména, pokud poletíte nad městem. Vlivem vyšší teploty dochází k míchání jednotlivých vzduchových hmot, což jsou objemy vzduchu o velkých rozměrech. Tím, že do sebe tyto masy vzduchu navzájem narážejí, dochází k tomu, že sebou letadlo více hází.

Máte strach, že vám v letadle bude v zimě chladno? Nemusíte. Kabina je vybavena topením a prostor tak akorát velký, aby se brzy vyhřál. Navíc, vzhledem k nižšímu vytížení, je v zimním období jednodušší najít ten správný termín. Vždy ale platí, že počasí musí být příznivé. A to jak v létě, tak v zimě.

Jaké počasí už není pro let vhodné?

  • I pouze hrozící bouřka je signálem, že bude nutné let přesunout.
  • Letu brání také nízká dohlednost.
  • Nízká oblačnost bez stoupající tendence.
  • Je třeba se vyvarovat i silnému nárazovému větru.

A jak je to s druhy letounů?

Let vrtulníkem a letadlem je docela běžný i v zimě. Některé jiné typy letounů ale přes zimu zůstávají v hangáru a lety s nimi se standardně mimo sezónu neprovádějí. To se často týká akrobatických nebo historických letounů. Celoročně je v provozu služba aerotaxi. Ta využívá letadla, která jsou svým vybavením přizpůsobena k pohodlnému a bezpečnému provozu během všech ročních období. Pokud tedy na nebi zrovna neprobíhá bouřka nebo sněhová vánice.

Pro jaké období se tedy rozhodnout?

Jak jste se dočetli v článku, vyhlídkové a zážitkové lety je možné uskutečnit prakticky po celý rok. Nevhodné počasí vás může zastihnout stejně tak v zimě, jako v létě. Počasí bedlivě sledujeme a může se stát, že váš let na poslední chvíli zrušíme. Nezlobte se za to na nás, děláme to pro vaši bezpečnost. Pokud se tak stane, nabídneme vám jiný termín, který vám bude vyhovovat.

Zimní lety se zasněženou krajinou pod vámi nabízí své vlastní kouzlo. Stejně tak vás nezklame ani barevná podzimní krajina. Krásný výhled si užijete i během léta a nezapomenutelný zážitek můžete prožít během letních prázdnin. Tak co, kdy se potkáme na letišti?