Co jste možná nevěděli o letounu Cessna 172



Ať už jsou letadla vaší životní zálibou nebo se v jejich světě pohybujete pouze krátce, nejspíš jste někdy slyšeli o Cessně 172, někdy také označované jako Skyhawk. A pokud jste o ní neslyšeli, určitě jste ji někdy viděli. Toto čtyřmístné, jednomotorové letadlo patří mezi vůbec nejoblíbenější sportovní letouny na světě. Jaká je jeho historie, jeho výhody a kde všude se s ním můžete setkat?

Ve vzduchu už od 50. let minulého století

S modelem Cessna 172 přišla americká společnost Cessna Aircraft Company v roce 1955. Tehdy se jednalo o dalšího pokračovatele v linii jimi vyráběných letadel. Oproti svým předchůdcům se model lišil nejen výkonnějším motorem, ale i o něco širším trupem.

Zájem o Cessnu 172 byl už od samého počátku obrovský. V prvním roce se prodalo přes 1 000 kusů a počet dodnes vyrobených a prodaných letounů přesahuje 45 000. Tím si letadlo vysloužilo vedle přízviska nejoblíbenější další, často užívané, označení – nejvyráběnější. Přesto se v osmdesátých letech minulého století výroba na nějakou dobu zastavila. Obnovila ji až společnost Textron ve druhé polovině devadesátých let po tom, co společnost Cessna v roce 1992 koupila.

Nechybí ani zápis v Guinessově knize rekordů

Věděli jste, že letoun Cessna 172 se objevuje i na stránkách Guinessovy knihy rekordů? O rekord se zasloužili v roce 1958 Robert Timm a John Cook, kteří na palubě letadla letěli celkem 64 dnů a 22 hodin. Odehrál se tak nejdelší let lehkým letounem v historii.

Co dělá Cessnu 172 výjimečnou?

Jelikož je Cessna 172 v provozu téměř 70 let, dočkala se samozřejmě celé řady nejrůznějších změn, které zdokonalovaly její schopnosti a parametry. Co však dodává letadlu jeho unikátní vlastnosti jsou její základní tvary, které zůstaly po celou dobu vývoje letounu stejné.

Jde o lehký hornoplošník, který včetně pilota, může přepravit další tři osoby (a společně s nimi až 50 kilo zavazadel). Vytrvalost má zhruba 4,5 hodiny a dosahuje rychlosti 200 kilometrů za hodinu.

Letoun ideální na výcvik

To hlavní, co o Cessně 172 potřebujete vědět je fakt, že je velice snadno ovladatelná. To z ní dělá model vhodný do leteckých škol. V těch je také v dnešní době oblíbená a velice často využívaná začínajícími piloty.

Vyznačuje se nízkou přistávací rychlostí a jednoduchým mechanickým ovládáním. Cessna 172 je zkrátka navržena tak, aby každému začátečníkovi pomáhala absolvovat jeho první lety. Oblíbená ale není jenom mezi začátečníky. Možná vás to překvapí, ale s tímto osm metrů dlouhým letadlem se můžete setkat i v armádě. Využívá ho například letectvo Řecka, Chile, Singapuru nebo Rakouska.

S Cessnou až do oblak

Zaujal vás tento letoun a rádi byste se proletěli právě na jeho palubě? Rádi vám vyjdeme vstříc. Vyberte si trasu, délku letu a vzhůru do oblak.