Let pilotem na zkoušku: Splněný klukovský sen



Snili jste jako malí o pohledu na svět z ptačí perspektivy? Co kdybychom vám řekli, že se váš sen může nejen proměnit ve skutečnost, ale dokonce se na svět můžete dívat z letadla, které budete sami pilotovat? V rámci našeho programu pilotem na zkoušku tomu rychle uvěříte. Pojďte se podívat, jak to celé probíhá.

Než se stanete pilotem…

Ještě předtím, než se alespoň na chvíli stanete pilotem a vyzkoušíte si ovládání skutečného letadla, vás čeká hodinový briefing.

Během něj se dozvíte například:

  • Jak se letadlo ovládá,
  • jak se plánuje trasa letu,
  • k čemu slouží přístroje na palubní desce,
  • jak a proč se vždy před odletem kontroluje počasí,
  • že existují dva druhy letu a jaký je mezi nimi rozdíl,
  • jak se rozdělují vzdušné prostory,
  • jak se řeší nenadálé situace, které se vždy mohou nečekaně objevit.

Společně s instruktorem, který po celou dobu letu bude sedět vedle vás, následně provedete předletovou kontrolu. Ta je z důvodu bezpečnosti nutná před každým letem a pravidelně ji provádí všichni piloti.

Těsně před odletem si dáte jasné instrukce, jak bude let probíhat a jaké budou postupy v případě nečekané situace. Mimo to si vyslechnete komunikaci pilota s řízením letového provozu.

Zajímavost:
Jakmile se odlepíte od země, jste v jiném časovém pásmu. Všichni piloti po celém světě se řídí časem UTC.

Hurá do vzduchu

Jakmile máte za sebou hodinový briefing a předletovou kontrolu, nasednete na palubu letounu Cessna 172. Pilot vám ještě v krátkosti vysvětlí, kdy spolu můžete komunikovat a kdy musíte nechat mluvit pouze pilota, protože bude hovořit s věží. Ještě jednou si připomenete jednotlivé ukazatele na palubní desce, ujistíte se, že víte, co máte dělat a jste připraveni vzlétnout.

Pilot provede vzlet a po nastoupání do bezpečné výšky vás začne seznamovat se základními manévry. Vyzkoušíte si například zatáčet doprava i doleva a letět nahoru i dolů. U toho se budete moct kochat pohledem na svět pod vámi a sdílet zážitek se svou posádkou. Pilot poté s letadlem opět přistane. V průběhu samozřejmě můžete vy i vaše posádka libovolně fotit a natáčet, takže se nemusíte bát, že byste svůj zážitek neměli zaznamenaný.

A nezapomeňte…váš sen rádi proměníme ve skutečnost. Stačí si vybrat délku letu.