Seznamte se s nejrozšířenějším typem vrtulníku na světě



Toužili jste někdy prolétnout se vrtulníkem? Cestování po nebi láká mnohé z nás a v posledních letech se stává častým a originálním dárkem. Možná se vám již také poštěstilo, a můžete o takovém zážitku vyprávět – a pokud ano, je možné, že jste se na krajinu pod vámi dívali z okénka vrtulníku Robinson R44, jednoho z nejoblíbenějších vrtulníků vůbec.

Oblíbený už od samého počátku

Robinson R44 do vzduchu poprvé vzlétl v březnu roku 1990. Sestrojila ho kalifornská firma Robinson Helicopter Company jako nástupce předchozího modelu Raven I. K původnímu vrtulníku firma přidala novější motor Lycoming IO-540 se vstřikováním paliva a širšími listy motoru. A výkonnější a bezpečnější verze, označovaná také jako Raven II, byla na světe.

S původními návrhy přišel Frank Robinson už v 80. letech, kdy novou verzi vrtulníku zamýšlel jako stroj, který bude sloužit k vykonávání nejrůznějších funkcí. Tím měl sloužit například policii, záchranným službám, hasičům nebo lesní správě. Oblíbeným se stal Robinson R44 už na samém začátku. Od roku 1993, kdy probíhaly první prodeje zákazníkům, až do dnešního dne, se vyrobilo více jak 10 000 kusů.

Prvenství pro ženy

Věděli jste, že první žena, která obletěla svět vrtulníkem, pilotovala právě Robinson R44? Jennifer Murray trvalo 97 dní, než úspěšně dokončila tento let. A to i přesto, že měla ve vzduchu do té doby nalétáno pouze 600 hodin. Roku 1997 přesto usedla do kokpitu, vyrazila z Anglie, proletěla 28 zemí světa a poté přistála zpět na britské půdě.

Spolehlivost i nízké náklady

Na palubu vrtulníku se vejdou, včetně pilota, čtyři dospělé osoby. Díky prosklené čelní kabině si pak všichni cestující mohou nerušeně užívat výhled. O poklidnou vyhlídku se postarají i kvalitně odhlučněná sluchátka interkomu, sloužícího ke vzájemné komunikaci posádky. Dolet dosahuje až 560 kilometrů. Maximální rychlost, kterou vrtulník vyvine, je 240 kilometrů za hodinu.

Přestože jeho pořizovací cena se blíží k 10 milionům korun, řadí se Robinson R44 mezi velice dostupné stroje. Nízká cena samozřejmě má svůj podíl na oblíbenosti, které se vrtulník těší.

Aerotaxi i vojenské využití

Robinson R44 našel své uplatnění hned v několika rozličných odvětvích. Zatímco běžná osoba se s ním setká především jako s vrtulníkem pro vyhlídkové lety, vojáci jako s vhodným letounem pro výcvik začínajících pilotů.

Objevuje se i ve spojitosti se službou aerotaxi, která slouží k přepravě jak osob, tak nákladu. Tím škála uplatnění ani zdaleka nekončí. Oblíbený je i při pořizování záběrů do televizního zpravodajství a své využití našel i u policie a armády. Vrtulník Robinson R44 využívá například maďarské nebo estonské letectvo a ke svým potřebám ho využívá filipínská policie.

Tak co, také máte chuť zjistit, jak se v Robinsonu dívá na svět z ptačí perspektivy? Vyberte si z naší nabídky letů a užijte si nezapomenutelné cestování po nebi.